Tayvan’dan kendini yönetme özgürlüğü vurgusu

Ana Sayfa » Genel » Tayvan’dan kendini yönetme özgürlüğü vurgusu

Tayvan lideri Tsai, Tayvan’ın kendi geleceğine karar verme hakkını ve kendini yönetme özgürlüğünü koruyacaklarını vurguladı.

Tayvan Lideri Tsai Ing-wen, Ulusal Gün dolayısıyla başkent Taipei’de yaptığı konuşmada, Tayvan’ın kendi demokrasisinin korunması ve reformların hızlandırılması gerektiğini belirtti. Adanın “kendini yönetme özgürlüğünü ve demokratik sistemini savunacaklarını” söyledi.

 Tayvan’da ve bölgede barış ve istikrarı sürdürmek için çalışacaklarını belirten Tsai, “Adanın kendi özgürlüğü, demokrasi ve yaşam tarızını koruyarak halkının kendi geleceğine karar verme hakkını güvenceye alacağını” dile getirdi.

“Tayvan’ın Çin Ana Karası’na karşı iyi niyetinin ve çabalarının  süreceğini” ifade eden Tsai, öte yandan “baskılara boyun eğmeyeceklerini,  Tayvan’ın yeni uluslararası düzende kendi yerini bulacağını” söyledi.

Tsai, Tayvan ordusunun rehavete kapılmadan hem adayı savunduğunu hem  de Tayvan etrafındaki hava ve deniz sahalarını yakından izlediğini belirtti.

Destekçileri adanın bağımsızlığından yana olan Demokratik İlerleyiş  Partisinin lideri Tsai’ın geçen yılki seçimlerin ardından iktidara gelmesi sonucu Pekin, Tayvan ile doğrudan iletişim kurmasını sağlayan “Kırmızı Telefon Hattı”nı  tek taraflı olarak askıya almıştı.

Pekin yönetimi, son iki yılda Tayvan’ı tek Çin’in temsilcisi olarak tanıyan Latin Amerika ülkesi Panama ve Afrikaülkelerinden Gambia ve Sao Tome ve Prinsipe ile diplomatik ilişkiler kurmuştu. Pekin’in bu hamlelerinden sonra  Tayvan’ı tanıyan ülke sayısı, 20’ye gerilemişti.

Çin’de 1949’da Mao Zıdong’un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan’a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan’ı kurmuşlardı. Ancak Pekin yönetimi, Çin’i uluslararası  toplumda sadece kendilerinin temsil edebileceğini savunuyor.

Çin, Tayvan’ın, bağımsızlık ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale  edebileceği eyaleti olduğunu savunuyor.

Tayvan’dan kendini yönetme özgürlüğü vurgusu - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER

RASTGELE İÇERİKLER

Tayvan’dan Türkiye’ye Barış ve Dayanışma Köprüsü: Serkan Bayram’a “Küresel Yaşam Sevgisi Ödülü” Verildi Türk Hava Yolları, İstanbul–Taypei Direkt Uçuşlarının 10. Yılını Muhteşem Bir Gala Yemeğiyle Kutladı MÜSİAD Tayvan Şubesi, Computex 2025 Gala Yemeği Düzenledi: Tayvan-Türkiye Teknoloji İş Birliğinde Yeni Bir Dönem Başladı Musiad UK ile Musiad Tayvan arasında işbirliği protokolü imzalandı Tayvan çip üretiminde küresel lider Ethem Menderes’in Tayvan Ziyareti  Adnan Menderes’in Tayvan Ziyareti DEİK 7. Türkiye- Tayvan İş Konseyi Ortak Toplantısı ve İkili İş Görüşmeleri MÜSİAD Tayvan Temsilciliğinden  iftar yemeği ABD’den Tayvan’a 1,3 milyar dolarlık silah satışı Tayvan’da yeni biyometrik pasaport skandalı Dünyayı Geziyorum Tayvan’da!!! Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen Ramazan Bayramı Mesajı Yayınladı

FACEBOOK'TA BİZ

Tayvan’da yaşayan Türklerin Portalına Hoşgeldiniz. www.tayvan.org

Tayvan - Tüm Hakları Saklıdır