Genel kültür bombardımanına hazır mısınız? Eğer hazırsanız, beş dakika içerisinde üzerinizdeki bütün cehalet bulutlarını dağıtacak, Tayvan’la ilgili birbirinden enteresan bu bilgileri öğrenmeye başlayalım.
Tayvan’da yaşayan yaklaşık 23 milyon insan vardır ve oldukça yoğun nüfuslu küçük bir ada ülkesidir. Çalışan sınıf nüfusun beşte birini ve orta yaş sınıfı ise diğer beşte birini oluşturur. Tayvan’daki yetişkinlerin %96’sı okuma yazma bilmektedir.
Tayvan’da çöp kutuları genellikle bir evin veya iş yerinin içinde tutulur. Çöpler saati gelince çöp kamyonuna atılır ve bu kamyonlar, sokağa geldiklerini göstermek için yüksek sesle müzik çalarlar.
Bir Japon şirketine ait olan bu mağazalardan çıktı alabilir, taksi çağırabilir, kargo gönderebilir, faturalarınızı ödeyebilir ve daha sayamadığımız pek çok şeyi yapabilirsiniz.
Yani okul koridorunda sinir krizi geçiren, hüngür hüngür ağlayan veya deli gibi birbirlerine bağıran öğrenciler görürseniz, sakince yanlarından geçip gidebilirsiniz.
Çin Halk Cumhuriyeti’nden tamamen ayrı bir ülke olan ve temelleri 1911’de atılan Tayvan, bugün dünyada ancak 23 ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmaktadır. Ancak Tayvan, bağımsız bir devletin yapabileceği pek çok faaliyeti yürütmektedir ve bu açıdan uluslararası ilişkiler ve özellikle uluslararası hukuk açısından müstesna bir örnek olmayı sürdürmektedir.
17. yüzyılın sonlarına doğru, Koxinga adlı bir Ming Hanedanlığı yanlısı, Çin‘deki topraklarını kaybetmiş ve bunun üzerine adada bir üs kurabilmek için Hollandalıları defetmiştir. İlerleyen zamanda ise Qing Hanedanlığı tarafından yenilgiye uğratılmış ve Qing Hanedanı etkisi Tayvan kültürüne entegre edilmiştir.
Japonya‘ya yapılan başlıca ihracat pirinç ve şekerdir. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Tayvan’da Japon emperyal eğitim sistemleri başlatılmıştır. Ayrıca Tayvanlılar, İkinci Dünya Savaşı’nda Japon askeri olarak görev almışlardır.
Tayvan bayrağının tasarımı, Çin ve Tayvan tarafından ‘ulusun babası’ kabul edilen Sun Yat Sen ve Lu Hao Tung tarafından yapılmıştır.
Bu ilkeler, Sun Yat Sen tarafından geliştirilmiştir. Mavi renk, milliyetçilik ve özgürlük anlamına gelir. Kırmızı renk, geçim ve beraberlik anlamına gelir. Beyaz renk ise demokrasi ve eşitliği temsil eder.
Bu sebeple, bu tarz etkinliklerde Tayvan bayrağı yerine Taipei bayrağı kullanılır.
Çöp Kutuları Yok Ama Halkı Tam Bir Zeka Küpü! Tayvan’la İlgili Çoğunuzun Aşina Olmadığı 16 Enteresan Bilgi - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Ethem Menderes’in Tayvan Ziyareti 17 Temmuz 2023
Adnan Menderes’in Tayvan Ziyareti 16 Temmuz 2023
Tayvan’da yaşayan Türklerin Portalına Hoşgeldiniz. www.tayvan.org
Tayvan - Tüm Hakları Saklıdır